PODPROGRAM 2019 – efekty

Miejski Ośrodek Pomocy Rodzinie w Słupsku przy współpracy z tutejszym Bankiem Żywności realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym. Jego celem było zapewnienie pomocy żywnościowej najuboższym mieszkańcom oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 – wrzesień 2020.
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
-
warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe);
-
skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
-
mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
-
mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
-
cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
-
tłuszcze (olej rzepakowy),
-
dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
Pomoc żywnościowa trafiła do 2067 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa pomorskiego.
Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 108 ton żywności;
- 8998 paczek żywnościowych;
- 0 posiłków;
W ramach Podprogramu 2019 dla 81 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 18 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
- żywieniowo dietetycznych – 6 spotkań dla 27 uczestników
- kulinarnych - 6 spotkań dla 27 uczestników
- niemarnowania żywności - 6 spotkań dla 27 Uczestników